Köpa Getter

Niko tittar ut ur mina getters hus 

 Några saker att tänka på innan man köper getter!

Hage
Getternas hage ska helst vara så stor som möjligt. Getterna vill gärna ha kuperad terräng, ha stenar och stockar att klättra på ect. Getter är väldigt duktiga på att klättra och hoppa. Så du bör ha ett ordentligt staket. Getterna ska enligt lag ha daglig tillgång till sly under växtsäsongen. Om det inte finns tillräckligt i hagen så måste detta lösas på annat sätt.

Hus
Getterna måste ha ett vindskydd i sin hage, så att de kan söka skydd för blåst, regn och sol. Minsta måtten per get är 1,2kvm. Bilder på mina getters hus längre ner.

Foder
Basfoder är hö eller hösilage, på sommaren är självklart färskt gräs att föredra. Annars är deras huvudföda sly, bark och löv. Afrikanska dvärggeter är oftast väldigt lättfödda så man får hålla koll på hullet så det inte blir för tjocka. Kraftfoder brukar endast behövas ge när de är högdräktiga, ger di eller till växande killingar.
De behöver få ett mineralfoder som innehåller koppar. Jag har mineralbalja till mina så det har alltid fri tillgång och äter vid behov. Saltsten ska alltid finnas och självklart färskt vatten.

Klövvård
Hur ofta klövarna behöver verkas beror både på årstid och vad de går på för underlag. Klättrar de mycket på stenar ect så slits klövarna ner av sig själva. Kolla klövarna ca varannan månad och verka vid behov. Jag använder en sekatör till mina getters klövar.

Produktionsplats nummer
Det är inte "bara" att fixa en bra hage, vindskydd och köpa hem foder och sen tro att man bara kan köpa getter. För att få ha getter hemma krävs det att man gör en ansökan om produktionsplats nummer hos Jordbruksverket, detta oavsett om du ska ha dina getter till sällskap, avel, bete eller något annat. Ansökningshandlingar finns på deras hemsida.

Öronmärkning
Enligt lag ska alla getter vara öronmärkta, så kolla upp det med säljaren. Köp inga getter som är omärkta!

CAE
CAE, är en förkortning av caprine arthritis-encephalitis, som är en smittsam och farlig virussjukdom. Man kan då göra tester varje år. Första året får man CAE status 1 (om alla djur är friska såklart), andra året CAE status 2 och tredje året CAE status 3. Då räknas man som CAE fri, efter de gör man endast tester var 3 år för att fortsätta räknas som CAE fri. Bästa är att då köpa getter som är CAE fria.

Stalljournal
Du behöver föra journal när dina getter flyttar/säljs/slaktas/får killingar m.m. Lättast är att köpa en färdig Stalljournal för får/get av Jordburksverket. I den så står vad och hur du ska fylla i.

Transportdokument
När man förflyttar en get mellan två olika produktionsplatser behöver man ha ett transportdokument. Detta dokument finns att skriva ut från Jordbruksverkets hemsida.

Rapport om förflyttning
När en get flyttar så behöver man rapportera in det till Jordbruksverket. Det gäller både den som säljer och den som köper geten. Blankett finns att skriva ut från Jordbruksverkets hemsida.

 

Lite bilder inifrån getternas hus

 

De finns två höhäckar i huset, vattenhink, saltsten, mineralbalja, stockar & en hylla att hoppa upp på och en box att stänga in dem tillfälligt i.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)